بعد از موسیقی، تلویزیون مهمترین رسانه ای است که کودکان پیش از رسیدن به سه سالگی با آن در تماس هستند. اگرچه کارشناسان بهداشت کودکان پیشنهاد میکنند که برای کودکان زیر ۲ سال از هیچ رسانه تصویری استفاده نشود، اما بررسی ها نشان میدهند که این گروه سنی خیلی زیاد پای تلویزیون مینشینند.
کارشناسان بهداشت کودکان به پدر و مادرها و مربیان کودکان پیشنهاد میکنند که خیلی کم به کودکان اجازه تماشای تلویزیون بدهند.
تحقیقاتی در موسسه پزشکی کودکان در امریکا (ای ای پی) نشان میدهد که تماشای تلویزیون در کودکی خطر ابتلای کودکان را به بیش فعالی و عدم توجه و تمرکز در سالهای بعدی زندگی را افزایش میدهد. تحقیقات نشان میدهد این اسیب از سن ٧ سالگی قابل مشاهده است.
دکتر دیمیتری کریستاکسی با تحقیق روی ٢٠٠٠ کودک نشان داد که کودکان به ازای هر ساعت تماشای تلویزیون، ده درصد بیشتر مبتلا به بیش فعالی شده اند.
طبق تحقیقات دکتر دیمیتری، حرکت سریع و نور و نقطه ها در صفحه دیجیتالی تلویزیون باعث تحریکات شدید و سریع مغز میشود و این تحریکات باعث صدمه به مغز کودک و عوارض بعد از آن مانند کمبود توجه کودک در کتاب خواندن و درس خواندن خواهد شد.
موسسه پزشکی کودکان توصیه میکند کودکان زیر دو سال به هیچ وجه تلویزیون تماشا نکنند.
دکتر دیوید هیل نویسنده و متخصص کودکان در کتاب والدین مثبت با توجه به تحقیقات انجام شده تماشای تلویزیون را برای کودکان زیر دو سال زیانبار توصیف میکند. دکتر هیل در کتاب خود به تشریح مراحل رشد مغز کودک را در سه سال اول و تاثیر زیانبار تلویزیون توضیح میدهد.
مغز کودکان دید سه بعدی را با نگاه به اجسام واقعی توسعه میدهند. در حالی که تلویزیو اجسام را دو بعدی و تخت به تصویر میکشد.
محققان دانشگاه کورنل گزارش میدهند که رابطه اماری کافی بین تماشای تلویزیون در کودکان زیر سه سال و بیماری اوتیسم وجود دارد. این تحقیقات به این معنی نیست که دلیل ابتلا به اوتیسم پیدا شده است، اما تحقیقات نشان میدهد که تماشای تلویزیون میتواند باعث تحریک این بیماری در کودکی شود.
نظر پرفسور اسپاک در مورد تلویزیون و کودک و تاثیر آن در رشد تخیل و زبان دو تا سه ساله ها:
چیزی که به شدت توصیه میکنم از آن استفاده نکنید تلویزیون است. حتی با کیفیت ترین برنامه های تلویزیونی هم، تخیل کودک را محدود میسازند. چون تلویزیون همه کارها را خودش انجام میدهد و ضرورتی ندارد که کودک تلاشی بکند.
دکتر هلاکویی:
– چشم کودک زیر دو سال وقتی به صفحه دیجیتالی تلویزیون یا موبایل خیره میشود به دلیل سلولهای عصبی رشد نیافته به مغز اسیب میزند. کودکان زیر دو سال ۵ دقیقه هم نباید تلویزیون تماشا کنند.
– تحرک و بازی تنها عامل رشد روانی و جسمی کودکان است، کودک با زل زدن به تلویزیون ممکن است زبان را بهتر یاد بگیرد اما رشد روانی سالمی نخواهد داشت. (اگر از والدینی شنیدید فرزندشان با تماشای تلویزیون پیشرفت داشته تنها با والدینی روبرو هستید که فرزندان باهوشی دارند اما حتما به او اسیب زده اند)
– کودکان از دو سالگی نیم ساعت در روز میتوانند تلویزیون تماشا کنند اما تا شش سالگی بهتر است برای بازی با موبایل یا کامپیوتر صبر کنند. دلیل اول ان است که کودکانی که در معرض کار با موبایل و کامپیوتر زیر شش سالگی یا بیشتر از یک ساعت بعد از شش سالگی هستند خطر اعتیاد به اینترنت و منزوی شدن را خواهند داشت. دلیل دوم ان است که هیچ مطالعه و تحقیق دراز مدت در مورد تاثیر موبایل بر سلامت کودکان انجام نشده. و دلیل سوم انسان در رابطه با دیگران رشد سالم خواهد داشت.
– اگر فرزندتان به تلویزیون، موبایل، آیپد یا کامپیوتر معتاد است متوسل به زور و تنبیه نشوید. تنها یک پیشنهاد وسوسه انگیز میتواند انها را از این وسایل جدا کند.
– خیره شدن به صفحه دیجیتالی با فاصله کم به مرور به چشم صدمه میزند. اثرات سو این وسایل در طولانی مدت خود را نشان خواهد داد.
اگر تماشای تلویزیون برای کودکان مضر است، چطور سی دی های آموزشی برای کودکان زیر دو سال به فروش میرسد؟
بسیای از مادران ترجیح میدهند فرزندشان به جای بازی و کسب تجربه، مشغول یادگیری زبان خارجی، ریاضی، یا الفبا باشد. به طور خلاصه بسیاری از مادران عجله دارند از کودکانشان دانشمند بسازند.
پژوهش هایی نشان میدهد احتمال بروز رفتارهای پرخاش جویانه در کودکان سه ساله ای که زیاد تلویزیون تماشا میکنند، بیشتر است.
رفتارهای پرخاش جویانه در کودکی میتواند تبدیل به یک مشکل جدی برای پدر و مادرها، آموزگاران و پرستاران کودکان شود و به بروز مشکلات جدی در آینده بی انجامد، مشکلاتی مانند بزهکاری در نوجوانی، خشونت و رفتارهای تبهکارانه در بزرگسالی.
توجه: مطالب بلاگ فروشگاه اینترنتی "نوپا" برگرفته از منابع بین المللی است، جنبه اطلاع رسانی داشته و توصیه تخصصی تلقی نمیشوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک و متخصصان دانست.