یکی از دغدغه های ذهنی مادران شاغل چگونگی تغذیه شیرخواران خود همزمان با اشتغال است. با توجه به اهمیت و مزایای شیر مادر کلیه صاحب نظران تاکید بر حفظ و تداوم شیردهی در مادران شاغل دارند رعایت یکسری نکات این مهم را میسر میسازد.
توصیه های لازم به مادرا شاغل
الف) تغذیه انحصاری با شیر مادر. در نقش ماه اول زندگی شیرخار به هیچ نوع غذای دیگری جز آب نیاز ندارد و باید به طور انحصاری فقط با شیر مادر تغذیه شود.
ب) عدم شروع تغذیه تکمیلی زودرس. بهترین زمان برای شروع تغذیه تکمیلی در نوزادی که مسیر رشد طبیعی دارد پایان شش ماهگی است. تغذیه زودرس سبب کاهش شیر مادر بروز اسهال و استفراغ و حساسیت میگردد.
پ) عدم استفاده از شیرخشک در ساعاتی که مادر در منزل نیست. تغذیه کودک با شیر دوشیده شده و نگهداری شده مادر صورت گیرد.
ت) عدم استفاده از بطری جهت تغذیه شیر خوار در زمانی که مادر کنارکودک قرار ندارد در واقع شیر دوشیده شده توسط فنجان یا قاشق به شیرخوار خورانده میشود. استفاده از بطری سب mpple confvse میشود که علت عدم تطابق جنس شکل و قوام نوک سرشیشه یا نوک سینه مادر است.
ث) در زمان غیر ساعات کار مادر باید همیشه در اختیار شیرخوار باشد و شیر خوار در هر زمان نیاز به تغذیه داشت مادر باید در دسترس باشد.
ج) دوشیدن شیر دو تا سه بار درمحل کار
چ) آشنایی با تجربیات سایرزنان شیرده شاغل
دانستن نکات چند جهت دوشیدن شیر لازم است. هنگام دوشیدن شیر یا باید درمحیطی خلوت و آرام باشد بغل گرفتن شیرخوار و تماس پوست با پوست مادر و شیرخوار و همچنین تحریک نوک سینه قبل از دوشیدن، سبب تحریک و تشرح هورمون آلیترسین شده که سبب تسهیل دوشیدن و خروج شیر میشود.
کمپرس گرم سینه ها یا دوش گرفتن قبل دوشیدن شیر مفید است نوشیدن مایعات گرم به جز قهوه قبل از دوشیدن شیر نیز قابل اهمیت است. ماساژ ملایم سینه های مادر به جاری شدن شیرکمک میکند. مدت زمان دوشیدن شیر 20 تا 30 دقیقه است ابتدا هر یک از سینه ها پنج الی هفت دقیقه دوشیده میشود و سپس مادر اقدام به ماساژ و لمس سینه ها مینماید، مجددا مادر هر یک از سینه ها را سه تا پنج دقیقه میدوشد.درنهایت هر یک از سینه ها دو الی سه دقیقه دوشیده میشود.
روشهای دوشیدن شیر: دوشیدن شیر توسط دست صورت میگیرد در این روش دست مادر حالت حرف B انگلیسی را داشته چهار انگشت در زیر سینه و انگشت شست در بالای سینه قرار میگیرد.
(Hand Expession) دوشیدن با پمپ های دستی روش دیگر دوشیدن شیر است.
(manual Breast prmp) که نوع پیشرفته این وسیله به صورت سیلندری است.
نوع دیگری از شیر دوش ها توسط باتریکار میکنند. (Battesy opefcted pvmp) از روشهای دیگر دوشیدن شیر استفاده از بطری گرم است که به خصوص در پستان های ؟ دردناک کاربرددارد.
زمان نگهداری شیردوشیده شده در شرایط مختلف فرق میکند که در متن زیر خلاصه شده است.
- در دمای اتاق شش تا هشت ساعت
- دریخچال 24 تا 48 ساعت
- در جایخی یخچال دو تا سه هفته
- در فریزر خانگی دو تا سه ماه
- در فریزر صنعتی شش ماه
پس از ذوب شیر مدت زمان نگهداری آن در فضای اتاق یکساعت و در یخچال 24 ساعت است.
توجه: مطالب بلاگ فروشگاه اینترنتی "نوپا" برگرفته از منابع داخلی و بین المللی است، جنبه اطلاع رسانی داشته و توصیه تخصصی تلقی نمیشوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک و متخصصان دانست.